Sabtu, 2 Januari 2010

Majlis Silaturrahim A.S.P.S di Pengkalan Balak

Tanggal 31 Disember 2009 lalu, Akademi Sukan Pencak Silat telah mengadakan satu program Silaturrahim melibatkan lebih kurang 100 pesilat dari pelbagai ranting (cawangan ASPS).
Program ini berlangsung di tepi pantai Pengkalan Balak, Melaka selama 2 hari.
Beberapa aktiviti telah dijalankan berkonsepkan mini sukaneka, berjaya memupuk suaikenal ukhuwah dengan lebih rapat antara pesilat-pesilat yang kebanyakannya tidak pernah jumpa dan kenal selama ini.

Beberapa dif kehormat juga sempat hadir menceria dan menyempurnakan majlis kali ini.

Sorotan aktiviti dan program
31 Disember 2009 - Khamis

Jam 10 pagi - berkumpul di hadapan SMDT, "memuatkan" lenih kurang 80 pesilat ke dalam 2 buah bas yang disewa khas oleh ASPS.

Jam 11 pagi - bertolak ke Pengkalan Balak. Bas diekori rapat oleh beberapa buah kereta dan van yang tak tahu jalan untuk ke sana. Kui kui kui..

Jam 12 tghari - selamat sampai ke pantai Pengkalan Balak. Proses me"loading" barang dan penempatan di chalet-chalet yang sudah tempah khas.. Agak kelam kabut sikit pada mulanya, namun berjaya ditangani dengan kerjasama barisan jemaah, exco dan urusetia yang sampai awal.

Jam 1 tghari - perut semua berkeroncong sebab dari pagi tak makan.. nak masak pisau belum beli.. nasib baik ada 3 pesilat dari kaum hawa yang turut serta mampu mengupas bawang dengan enteng skali.. (dah biasa dengan teknik kupas kepala guna tangan)

Jam 2 petang - selesai makan dan rehat, urusetia mengarahkan semua pesilat utk ke tepi pantai bagi aktiviti pertama iaitu upacara memberi "nyawa" dan kemudian aktiviti "Kenali Keluarga". Fuh.. memula tu semuanya keras.. sebab kebanyakan pesilat masih belum mengenali antara satu sama lain dimasukkan ke satu kumpulan..

Jam 4 petang - Aktiviti Mini Explorace, makan tepung dulu kalau nak ambik bebanyak gula.. huhuhu.. sadis aktiviti ni.. namun agak malang apabila ada diantara pesilat telah diambil "nyawa"nya..

Jam 5 petang - minum petang dan aktiviti santai (bercanda, bercandat malah bersendat)

Jam 8 malam - mula kedengaran suara DJ (Setiausaha Agung ASPS) memulakan kemeriahan majlis di pentas. Majlis malam itu diteruskan dengan sepatah dua ucapan dari Penasihat Dewan Jemaah seterusnya merasmikan majlis.

Jam 9 malam - BBQ diiringi dengan aktiviti pertandingan karaoke. Fuh, malam tahun baru tertumpu ke Pengkalan Balak akibat setiap wakil dari setiap kumpulan men"nyumbang"kan lagu-lagu mereka.. sumbangan lagu-lagu berkenaan masih terngiang-ngiang lagi di telinga penulis ketika ini.. fuh.. malas nak cerita.. malah ada pulak yang terkena "wakenabeb!" malam tu.. ntah sape plak.. penulis lupa namanya..

Jam 12 malam - Laungan selamat tahun baru dan menyaksikan pertunjukkan bunga api (di sebelah majlis)

Jam 1 pagi - sedikit tips dan nasihat berunsur motivasi mengenai kejohanan olahraga diceramahkan oleh salah seorang Dewan Jemaah Kejurulatihan yang berpengalaman. Semua terpegun dan kagum.. (malah ada yang kagum tapi meleleh-leleh)

Majlis ditunda sementara bagi memberi laluan kepada semua peserta, malah urusetia, jemaah dan exco untuk berehat sebelum majlis bermula sebelah paginya. Itu pun masih ada lagi yang dah "patah pinggang" masih mampu memegang joran, mencadat sotong darat, menabur tepung ketika beradu dan memacam acara individu.. lantaxkoranglerr.. alfenin kefala exco kita..

1 Januari 2010 - Jumaat

Jam 8 pagi - sarapan pagi (disediakan oleh Bonda Ani dan 3 puteri sambil di"kacau" oleh beberapa urusetia sambilan). Malah masih ada yang menyambung aktiviti malam tadi seperti menyandat sotong di darat, mengira butiran pasir pantai dan acara mandi tanpa guna sabun di pantai (ramai peserta) huhuhu.. sedih..

Jam 11 pagi - Kedatangan dif kehormat yang juga Khalifah Muda ASPS diiringi oleh semua peserta dan AJK majlis ke khemah majlis sebelum upacara penyempurnaan seterusnya penutupan majlis.

Jam 12 tengahari - Majlis bersurai.

(editor: gambar-gambar bakal dilampirkan pada kemaskini akan datang)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan